Ο χρόνος στην οθόνη είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στα περισσότερα οικογενειακά σπίτια. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για την οικογένειά σας, έχοντας τους σωστούς κανόνες μπορεί να βοηθήσει όλη την οικογένεια να απολαμβάνει την οθόνη ακόμα περισσότερο.

Ως γονείς οι ίδιοι, μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζονται κανόνες  οθόνης για τις οικογένειές μας. Έχουμε μάθει ότι η ύπαρξη κανόνων είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε μια καλύτερη αντίδραση από όλα τα παιδιά μας και να ελαχιστοποιήσετε τα νεύρα ή τις διαφωνίες.

Ψάχνουμε συνεχώς τρόπους για να διαχειριστούμε τη διαδικτυακή εμπειρία των παιδιών μας με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη.

Γιατί θα πρέπει να ορίσετε κανόνες οθόνης

Τα παιδιά σήμερα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες οθόνες από ποτέ και με αυτό προκύπτουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μια τεράστια ποικιλία πληροφοριών είναι διαθέσιμη σε αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για μεγάλα ταξίδια ή ώρες θαμμένοι σε βιβλία στη βιβλιοθήκη. Η ψυχαγωγία μπορεί εύκολα να προσεγγιστεί μέσω streaming, βιντεοπαιχνιδιών και εφαρμογών και η επικοινωνία με φίλους και οικογένεια σε όλο τον κόσμο μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η πρόκληση με την τεχνολογία είναι ότι πολλά παιδιά ξοδεύουν πολύ χρόνο σε στο διαδίκτυο και αγωνίζονται να βρουν μια υγιή ισορροπία. Σύμφωνα με το HealthyChildren.org, “στην εφηβεία τους, τα παιδιά περνούν σχεδόν 7 ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας μέσα ενημέρωσης οθόνης, βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και χρησιμοποιώντας κοινωνικά δίκτυα. Αυτό δεν περιλαμβάνει τον επιπλέον χρόνο που δαπανάται στη χρήση οθονών στο σχολείο ή για τα μαθήματα στο σπίτι. ”

Δοκιμάστε και ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες για την οικογένειά σας, για την ασφαλή χρήση της οθόνης:

 1. Προσαρμοσμένοι κανόνες για το κάθε παιδί

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ως εκ τούτου, διαφορετικοί κανόνες μπορεί να είναι κατάλληλοι. Αν οι διαφορές είναι σε ηλικία ή σε ωριμότητα, οι γονείς θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν προσεκτικά τι θα λειτουργήσει καλύτερα για κάθε ένα από τα παιδιά τους. Ορισμένα παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση ως προς το τι είδος περιεχομένου είναι κατάλληλο, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν περισσότερους περιορισμούς όπως πόσος χρόνος οθόνης είναι εντάξει.

 1. Ισορροπία

Ο χρόνος οθόνης είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που μπορεί να έχει πολλές χρήσεις και οφέλη για τα παιδιά, αλλά πάρα πολύ από το οτιδήποτε δεν είναι ποτέ καλό. Σύμφωνα με μελέτες, ο αυξημένος χρόνος της οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, υψηλότερους ΔΜΣ και κακό ύπνο. Ο καθορισμός ορίων μπορεί να διδάξει στα παιδιά σας πώς να χρησιμοποιούν τις οθόνες και τα κοινωνικά δίκτυα κατά τρόπο εξυπηρετικό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να έχει άλλα ενδιαφέροντα και χόμπι που δεν περιλαμβάνουν τεχνολογία και να τους βοηθήσει να γίνουν πιο ολοκληρωμένα άτομα.

 1. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία με τις ικανότητες πραγματικής ζωής

Η μάθηση μπορεί να εμπλουτιστεί με την τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται με μέτρο και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην παροχή βοήθειας με τα μαθήματα. Το Διαδίκτυο και οι οθόνες μπορούν επίσης να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν καλύτεροι στην επικοινωνία, να μάθουν τις αξίες της ομαδικής εργασίας ενώ παίζουν παιχνίδια και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν τα παιδιά να χτίσουν την αυτοπεποίθηση τους καθώς κερδίζουν εμβλήματα ή αυξάνουν το σκορ τους.

 1. Εμπλακείτε με το παιδί σας κατά την ώρα της οθόνης

Η ενεργός συμμετοχή με το παιδί σας κατά τη διάρκεια της χρήσης της οθόνης μπορεί να τη κάνει πολύ πιο πλουσιοπάροχη για όλους τους εμπλεκόμενους. Όχι μόνο εσείς και τα παιδιά σας θα δεθείτε περισσότερο, αλλά είναι και καλό για τους γονείς να μπορούν να καταλάβουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο. Είτε παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι είτε μαθαίνετε για ένα νέο θέμα, μπορεί να είναι κάτι που και εσείς θα θυμάστε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

 1. Γίνετε παράδειγμα προς μίμιση

Πράττετε ό,τι κηρύττετε. Πώς μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά μας να ακολουθούν κανόνες αν δεν κάνουμε το ίδιο; Ενώ τα πρότυπα και οι κανόνες θα διαφέρουν λίγο μεταξύ των διάφορων μελών της οικογένειας, υπάρχουν μερικά πράγματα που οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι κάνουν με συνέπεια. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να είστε πλήρως παρόντες όταν μιλάτε ή συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα με το παιδί σας. Η πραγματοποίηση επαφής με τα μάτια και η ακρόαση ό,τι έχουν πεί τα παιδιά σας θα αποτελέσουν το κατάλληλο παράδειγμα για την αποδεκτή συμπεριφορά ως προς το τηλέφωνο.

 1. Χρόνοι και ζώνες χωρίς συσκευές

Η δημιουργία ζωνών χωρίς συσκευές στο σπίτι σας είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δεθείτε ως οικογένεια. Στην τραπεζαρία και κατα τη διάρκεια του γεύματος είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Η οικογένειά σας μπορεί να είναι όλοι μαζί και να μιλάει για την ημέρα της χωρίς παρεμβολή της τεχνολογίας. Η λειτουργία iKydz meal-time είναι μια από της αγαπημένες λειτουργίες των γονιών  και σας επιτρέπει να αποσυνδέετε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές στο διαδίκτυο με το πάτημα ενός κουμπιού, έτσι ώστε οι οικογένειες να μπορούν να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο.

Τα υπνοδωμάτια είναι επίσης μια καλή ιδέα για μια ζώνη χωρίς συσκευές. Κρατώντας τα υπνοδωμάτια tech-free καθιστά εύκολο να επιβλέπει τι κάνει η οικογένειά σας online και επίσης εμποδίζει τα παιδιά να ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο να χαζεύουν στο κινητό τους, ειδικά αργά τη νύχτα.

 1. Διαφοροποιήστε την ώρα οθόνης

Αν και ο πολύς χρόνος οθόνης γενικά δεν είναι καλό, υπάρχουν κάποια οφέλη για να βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας μπορεί να βιώσει μια πληθώρα online δραστηριοτήτων. Τα online παιχνίδια μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικά και αντικαθιστώντας τα με άλλες μορφές εκπαιδευτικού ή ψυχαγωγικού χρόνου οθόνης, μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να αποτραπεί η εθιστική τάση χωρίς να αφαιρεθεί ο χρόνος της οθόνης εντελώς.

 1. Μην χρησιμοποιείτε συσκευές ως Νταντά

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως babysitter για να κερδίσετε μερικά λεπτά ελευθερίας το απόγευμα μπορεί γρήγορα να πάει κάτι στραβά. Η τεχνολογία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους γονείς και τα παιδιά να χαλαρώνουν, αλλά αν εξαρτώνται από αυτήν πάρα πολύ μπορεί να κάνει την οικογένειά σας εθισμένη στην τεχνολογία.

Χωρίς να το καταλάβουμε, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά προσεγγίζουν τις οθόνες όποτε έχουμε ελεύθερο δευτερόλεπτο και έχει γίνει η δεύτερη φύση για εμάς να εξαρτώμαστε από τις οθόνες μας για ψυχαγωγία, αναβλητικότητα και έγκριση από τους φίλους μας. Η τεχνολογία δεν πηγαίνει  πουθενά και πραγματικά δεν θέλουμε να φύγει, έτσι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο μεσαίο έδαφος όπου θα μπορούμε να χρησιμοποιήουμε την τεχνολογία με θετικό και διασκεδαστικό τρόπο χωρίς να την αφήσουμε να μας καταναλώνει.

 1. Κάντε την έρευνα σας και θέστε τα κατάλληλα όρια

Όσο σημαντικό είναι να ορίζετε κανόνες σχετικά με τον χρόνο στην οθόνη και τον τύπο περιεχομένου που επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν πρόσβαση, είναι εξίσου σημαντικό και για τους γονείς να κάνουν τη δέουσα επιμέλεια. Πριν συμφωνήσετε να αφήσετε το παιδί σας να κάνει λήψη μιας νέας εφαρμογής, οι γονείς θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξερευνούν τις εφαρμογές, τα παιχνίδια και τις κοινωνικές πλατφόρμες που τα παιδιά τους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο έχετε τη δυνατότητα να προσδιορίσετε εάν είναι κατάλληλη για την ηλικία και το περιεχόμενο, αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε την ευκαιρία να δεθείτε με το παιδί σας μέσω των δραστηριοτήτων που τις εμπλέκουν στο διαδίκτυο ή στην εφαρμογή.

Επαινείστε την κοινή λογική ανατροφής με το iKydz και δημιουργήστε φραγμούς, φιλτράρετε και διαχειριστείτε τον χρόνο στο διαδίκτυο που έχει κάθε άτομο στην οικογένειά σας.

Υπάρχει τέτοιο πράγμα ως πάρα πολύ χρόνος οθόνης;

Όπως και με τα πάντα, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί. Ειδικά όταν πρόκειται για screen-time και υπάρχει κάτι τέτοιο όπως “πάρα πολύ χρόνος οθόνης”. Σκοπός κάθε εφαρμογών και προγραμματιστών παιχνιδιών είναι να κάνουν τους χρήστες να συνεχίσουν να ασχολούνται με το προϊόν τους για όσο χρονικό διάστημα μπορούν. Σχεδιάζουν προσεκτικά τα χαρακτηριστικά των περισσότερων εφαρμογών, παιχνιδιών και πλατφόρμων streaming για να μας δελεάσουν να συνεχίσουμε να κάνουμε περιηγηση και να παίζουμε “μόνο ένα ακόμα παιχνίδι”. Οι γονείς έχουν το καθήκον να διδάσκουν στα παιδιά τους πώς να αυτορυθμίζονται και να αναπτύσσουν μια πιο ισορροπημένη σχέση με την τεχνολογία.

Όπως δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε μυριάδες ζητήματα, όπως:

 • Λιγότερος και χαμηλότερης ποιότητας ύπνος
 • Αυξημένος ΔΜΣ
 • Εθισμός στην τεχνολογία
 • Αυξημένη πιθανότητα να πέσουν θύματα Διαδικτυακού εκφοβισμού
 • Μειωμένη γνωστική ανάπτυξη

Η UNICEF αναφέρει ότι “οι έφηβοι και οι νέοι είναι η πιο συνδεδεμένη γενιά και ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών αντιπροσωπεύουν 1 στους 3 χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.” Δημιουργώντας κανόνες και καθορίζοντας όρια που δουλεύουν για την οικογένειά σας, θα βελτιώσετε τη δυναμική της, τις σχέσεις και την υγεία της οικογένειας σας.

Συστάσεις ωρών οθόνης για παιδιά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), οι συστάσεις για το χρόνο οθόνης διαφέρουν για τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τον χρόνο οθόνης στα παιδιά ηλικίας 18 μηνών και κάτω, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η συνομιλία με βίντεο προσφέρει οφέλη για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Για τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, συνιστάται στους γονείς να περιορίζουν το χρόνο οθόνης σε μία μόνο ώρα ανα μέρα σε μέσα υψηλής ποιότητας. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν σε αυτά τα μέσα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να τα κατανοήσουν καλύτερα καθώς και να μάθουν πώς να τα εφαρμόζουν στη ζωή τους.

Τέλος, για τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, το AAP συνιστά στους γονείς να δημιουργούν συνεχείς κανόνες σχετικά με τη χρήση της οθόνης και να διασφαλίζουν ότι η χρήση των μέσων δεν επιβαρύνει με άλλο τρόπο το υγιές κομμάτι της ζωής τους.

Μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε τον χρόνο οθόνης για κάθε παιδί από την εφαρμογή γονικού ελέγχου iKydz.

Είναι το iKydz καλό για την οικογένειά μου;

Μπορεί να είναι χρήσιμο για οποιαδήποτε οικογένεια, ειδικά επειδή ένα από τα πιο δύσκολα μέρη της διαχείρισης της ψηφιακής ζωής των παιδιών μας είναι να επιβλέπουμε αυτό που κάνουν online.

Παρέχει στους γονείς την ηρεμία ότι κάθε ακατάλληλο περιεχόμενο είναι μπλοκαρισμένο, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο παιδί την ελευθερία να εξερευνήσει όλα όσα έχει να προσφέρει το Διαδίκτυο για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό εμπλούτισε τη δική τους κοινωνική ζωή και εμπόδισε οποιοδήποτε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Γνωρίζετε τα παιδιά σας καλύτερα και καταλαβαίνετε από πρώτο χέρι ποια δομή θα χρειαστεί να έχουν.

Με το iKydz, οι γονείς μπορούν να μπλοκάρουν τις εφαρμογές, να ρυθμίζουν μεμονωμένα φίλτρα για κάθε συσκευή και να προγραμματίζουν καθημερινή και εβδομαδιαία χρήση οθόνης και ακόμη και να κάνουν παύση του Internet. Το iKydz βοηθά τους γονείς να πάρουν τις εικασίες από τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του παιδιού τους στο χρόνο, δίνοντας συνολικό έλεγχο στο διαδίκτυο.

 Με τους βραβευμένους διαδικτυακούς ελέγχους iKydz μπορείτε να:

 • Φιλτράρετε το περιεχόμενο
 • Προγραμματίσετε τη πρόσβαση στο διαδίκτυο
 • Αποκλείσετε ακατάλληλους ιστότοπους και εφαρμογές
 • Εφαρμόσετε περιορισμούς στο YouTube
 • Αποκλεισμός ή διαχείριση πρόσβασης σε κοινωνικών δίκτυα, όπως Facebook, Twitter, Instagram & Snapchat
 • Αποκλείσετε και διαχειριστείτε το online gaming

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι τώρα διαθέσιμη για τους γονείς. Απλά πρέπει να επιλέξετε να το κάνετε προτεραιότητα.

Αγοραστε το τωρα!